Reality check

Vot pentru Timisoara

Sambata am avut o scanteie de pornire civica, sau inconstienta, si am luat in calcul posibilitatea de a merge la vot. De ce? Nu stiu, poate pentru ca era inca sambata si nu ma presa eventualitatea materializarii imediate a gandurilor inaltatoare.
Bun, acum ca am stabilit in constiinta mea planul pe ½ ora de duminica, puteam sa-mi incep sambata linistit. M-am imbracat frumos (sau cel putin curat) si m-am pornit voios spre Praktiker. Cand ajung la masina, observ ca un numar nedefinit de dobitoci (putea desigur sa fie si unul singur, dar bun) au lipit pe parbriz o “chestie” pe care scria ceva de Ciuhandu …. In legatura cu votul de duminica. Se prea poate sa fie un indemn sa il sustin, sa il votez, sa il mediatizez, sa il plimb pana la Praktiker, sa-l injur … nu stiu. Oricum, in urma acestui gest, mi-a fost inabusita subit orice intentie de mers la vot.
Ma gandeam totusi ce inseamna politica la nivel local. Parerea mea este ca la actiunile acestea “democratice”, in care noi “ne putem spune parerea”, sau “putem decide viitorul nostru”, sunt prezente trei grupuri importante de oameni.
Primul grup este reprezentat de candidatii relativ competenti (spun relativ, pentru ca a lor competenta sa masoara in comparatie cu a contra-candidatilor lor) care livreaza sloganuri bine plasate care sa mangaie orgoliul absurd al timisorenilor, astfel incat cei dintai sa-si atinga scopul. Am schitat in cele din urma un “sablon” al acestui tip de candidati, mai precis al sloganelor folosite de acestia. Prin urmare, am sa incerc sa descriu cateva din “citatle celebre si amuzante”:
– “Sa ducem Timisul in fata” – in fata cui, daca imi este permis sa intreb?
– “Sa dam Banatului ce-i al lui” – as vrea eu sa zic aici ce sa-i dau eu Banatului, da’ mi-e rusine;
– “Sa privim spre Vest” – degeaba, daca privim ca agricultorul la limbajul de programare;
– “Timisoara sa redevina mica Viena” – “mica” are sanse mari, insa Viena …. stiu si eu?! … doar daca suplimentam numarul de tigani sa mai cante la vreo vioara ceva … alta asemanare nu vad;
– “Sa obtinem autonomie zonala” – nu va izolati fratilor, ca si asa treburile sunt cum sunt … si nu va face bine;
Al doilea grup este format din candidatii care nu au nici o treaba cu realitatea, insa care merg pe ideea “sa ajungem la putere, nu conteaza in care sat sau comuna”. Acestia utilizeaza sloganuri revolutionare continand cuvinte cheie precum: mafie, schimbare, nou, fosta conducere etc. Surprinzator este faptul ca acestia nu au nici un plan fiabil pentru oraselul acesta, nu au nici o idee ce isi doresc de fapt locuitorii Timisoarei, ci doar mizeaza pe inconstienta unor creduli pentru a-si atinge scopul.
Al treilea grup, si cel mai interesant din punctul meu de vedere este format din “sustinatorii” diverselor partide politice si ai reprezentantilor acestora. Vorbesc de cei care lipesc afise, care urla tot felul de sloganuri in orice imprejurare, fie ea politica, de divertisment, funerara sau de orice alt gen. Vorbesc de cei care pentru 1 bucata bere proaspata si 1 bucata mic la gratar, sunt in stare sa-si transforme gardul casei sau obiectele electrocasnice in adevarate arme de lupta impotriva celor ce nu gandesc ca ei.
Acestia sunt oameni care cred ca daca flutura un steag rosu, portocaliu sau de alta nuanta, capata o oarecare importanta in ierarhia partidului.
Concluzia este ca am sesizat o oportunitate exceptionala. Stiti cum vara, deasupra lacurilor sau baltilor se aduna tot felul de alge, si vine un “nene” cu o plasa si curata respectiva acumulare de apa. Tot asa, mi se pare un moment prielnic, ca o data la patru ani, cand ies la suprafata toti parvenitii, limitatii, credulii, aberantii etc, sa-i culegem si sa-i izolam undeva, sa se auto-promoveze doar intre ei. Pana atunci e bine macar ca ii observam, daca nu putem sa-i separam.
Acum e momentul schimbarii!!! – cum ar zice politicienii. Eu vad asta altfel: Acum e momentul sa schimbam sosetele murdare cu altele … tot murdare, dar mai putin cunoscute!
Ne mai auzim.
Advertisements

June 2, 2008 - Posted by | Uncategorized

1 Comment »

  1. Problema este ca aici (ca alt undeva nu stiu cum e) oamenilor le e frica si de riscul sa isi schimbe acele sosete muradre, ca daca cealalta pereche nu va mai fi la fel? … si atunci cu sau fara steaguri fluturate, mergem tot in directia in care am mers si pana acuma, cu acelasi ritm si eficienta.

    Mie de fel nu imi place politica, si nici sa vorbesc despre ea. si bine inteles nu e legata de diversele idei politice, sau regimuri, ci e legata de persoane care fac parte din acel cerc: comportament, interes, transparenta.

    Iar in legatura cu simtul tau civic – te felicit – caci cum ai putut observa, oamneilor din Banat li se cam steagul verde…ma intreb si asta oare dece? dar in orice caz, macar sa iti iei riscul sa iti exprimi parerea.
    Pana la urma ai votat?

    Comment by Z | June 3, 2008 | Reply


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: