Reality check

Ce mai citeste lumea?

Cititul. Pare atat de simpu, atat de frumos, de linistitor, atat de purificator in cele din urma. Am citit ceva intr-o carte care mi se pare ca sumarizeaza tot ce poate reprezenta cititul: “ciitul unei carti este singura activitate care nu poate fi incadrata in “pierderea timpului” – niciodata nu-ti va parea rau de timpul petrecut citind, spre deosebire de celelalte activitati”.
Totusi mai citeste lumea? Daca da, ce? Sau ce ii motiveaza sa se mai indeletniceasca cu aceasta activitate “demodata”?
Poate ar trebui sa incep cu intrebarea cea mai elocventa, si anume: Ce mai citeste lumea? As putea pur si simplu sa ma duc de nebun si sa intreb aproximativ 100 de persoane ce mai citesc, insa am o vaga idee ca as da gres, si nu doar atat si as fi dat gres in cel mai jenant mod posibil. Singura modalitate cat de cat logica de a exprima o opinie pertinenta, este sa concluzionez dupa diversitatea cartilor din librarii, incercand sa le catalogez cumva si sa le ierarhizez.
Observ cu indignare ca pe primul loc (mentionez aici ca am exclus cartile obligatorii de citit, precum manulalele de orice natura sau nivel educational) se afla cartile care “te invata” in cateva etape foarte simple cum sa fii cea mai frumoasa, cum sa ai succes in dragoste, cum sa ai o afacere de succes, cum sa vorbesti in public, cum sa devii o vedeta, cum sa gatesti, toate stea in conditiile in care nu esti cea mai frumoasa, nu ai succes in dragoste, nu ai nici macar un servici cu jumatate de norma, nu stii sa vorbesti decat pe messenger, nu te cunosc nici macar colegii de servici, singurul fel de mancare care-ti prieste este pizza “home delivered”, si lista ar putea continua. E uimitor cum se speculeaza orice neajuns, orice frustrare, orice neimplinire, insa mai uimitor este numarul impresionant de “cititori” care cred cu tarie ca exista cineva in lumea asta capabil sa le de raspunsul la toate acestea in “10 pasi”. Oare chiar nu mai suntem capabili sa decidem noi pentru noi, oare trebuie sa ne spuna altcineva ce, cum, de ce, si cand trebuie sa facem ceva. Nu m-ar mira daca in viitorul apropiat ar apare carti de genul “10 pasi pentru a deschide o usa”, sau “10 pasi pentru a merge la baie” – nu de alta dar trebuie facute si astea.
Pe al doilea loc consider ca se afla cartile de “cultura generala” – cele mai frumoase muzee din lume, cele mai pitoresti orase, cele mai mari opere de arta, cei mai bogati oameni din lume, cele mai impresionante cladiri, cele mai frumoas poezii etc – pe scurt e ca pe internet, iei 50 de articole aparute in urma unui nevinovat “google search” si faci un fel de sumar, incercand sa pari interesant. Acesti “cititori” avizi de cunoastere, oare sunt ei capabili, inainte de a fi interesati de “cele mai” la nivel mondial, sa enumere 10 opere de arta ale pictorilor sau sculptorilor romani, 10 poezii ale lui Eminescu, Bacovia, Stanescu sau Arghezi, 10 resedinte de judet ale Romaniei, cele mai impresionante constructii din Romania etc? Ma indoiesc ca au capacitate asta. Ei traiesc doar cu falsa credinta ca daca citesc direct despre cultura internationala, nu mai e nevoie sa treaca prin etapele de bun simt ale cunoasterii.
Pe un al treilea loc, desi e greu de facut o separare clara aici pentru a nu jigni pe toata lumea, sunt cei ce citesc carti “valoroase” – scriitori celebri, si opere celebre. Desi nu au habar in ce gen se includ aceste opere, desi nu prea pricep ei despre ce e vorba in acele carti, totusi le place sa citeasca aceste carti din simplul motiv ca atunci cand sunt intrebati “Ce mai faci”, nu mai sunt obligati sa raspunda cu plictisitorul “Bine”, ci acum pot spune cu o mandrie prosteasca: “Bine, citeam o carte.”
E mare pacat ca am inceput sa devenim confuzi, delasatori sau prea slabi intelectuali pentru a mai intelege cititul. Desi este una dintre singurele activitati care sunt capabile sa ne formeze ca oameni, sa ne puna mintea la lucru, totusi am renuntat prea usor, am preferat sa platim pentru tot felul de distractii aberante, si in acelasi timp, am inceput la fel de aberant sa devenim carieristi pentru a ne castiga banii pentru aceleasi distractii de 2 lei.
Ar fi cazul sa ne trezim, sa citim putin, sa simtim aceasta activitate, si sa folosim invatamintele in viata noastra de zi cu zi.
Ne mai auzim.
Advertisements

October 12, 2008 - Posted by | Uncategorized

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: