Reality check

Ce este criza financiara?

De ceva timp tot deviez comportamental in cautarile mele nemernice pe internet, incercand sa gasesc cat de cat ceva clar despre ceea ce genereaza o criza financiara. Mi-ai zis: “Cat de greu poate fi?”. La urma urmei, la cate milioane de pagini web cu un continut extrem de diversificat, trebuie sa gasesc ceva.
Ei nu. Nu am gasit nici macar o singura sursa in care sa mi se explice clar ce anume este criza financiara, ce o genereaza. Ma simt ca am acelasi nivel de cunoastere ca in cazul rapirii jurnalistilor romani.
Totusi este si o parte buna aici pe undeva: in “search-urile” de pe google, fara sa vrei, tot ramai cu ceva dupa ce citesti tone de materiale. Si se facu lumina. Prin urmare, am sa-mi exprim si eu pe langa multi altii parerea despre criza financiara, insa tind sa cred ca sunt mai aproape de devar decat toti politicienii sia analistii la un loc.
Deci, sunt o groaza de oameni care castiga o groaza de bani. Oamenii astia cumpara proprietati, creaza multi-nationale etc. Nu e nimic rau in asta, insa e rau atunci cand toata prostimea poporului crede ca tampitii aia bogati se pricep de la goblenuri la chiloti cu captuseala, de la afaceri globale la distributia ecologica cu biciclete. Pe scurt, daca Domnu’ bogat spune ca terenul ala costa 1.000.000 euro mp, inseamna ca asa o fi, si mai mult decat atat, inseamna ca si terenul meu ar costa “conform pretului pietei” vreo 500 de euro/mp. La fel si cu apartamentele. La fel, o firma ca e mare ca e mica, are ceva active, ceva creante, ceva investitii etc – care poate totalizeaza x lei. Da’ analistu’ lu Dumnezeu stie el ca doar a facut facultate (cu taxa, la fara frecventa, in Dorohoi) ca firma asta are un potential nemaiintalnit – si in mod real valoreaza de 200 de ori valoarea aia de x lei. Bun e clar pana aici, cred.
Ce se intampla mai departe? Pai sistemul financiar, prin intermediul bancilor, se lanseaza intr-un demers bine fundamentat de “punere a botului”. Si incepe sa lnseze bani pe piata, da’ multi bani, cerand ca garantie terenurile si apartamentele alea valoroase ca nestematele, sau proiectele alea de investitii si viziune ale unor companii exceptionale.
Ok pana aici. La un moment dat, se trezeste un Vasile si spune: Bai ce p**a mea bai, ca terenul dintr-ala de milioane de euro pot sa-mi iau si eu la 10 m de el cu 1 euro. La fel e si la bursa cu actiunile, cand alt destep – cica broker ii zice – se scobeste in nas, si-si da seama ca o mega-companie nu pre are ea cum sa valoreze atat de mult, cand nici macar sediu social nu are, si nici la Registrul Comertului nu prea mai figureaza cu activitate de vreo 7 ani. Da, da’ parca avea viziune firma aceea. Ce dracu’.
Acum ca s-au lamurit atat Vasile cat si brokeru’, se trezeste banca si spune: Da’ bine ca sunteti toti destepti acum, ca pana acum am dat miliarde de euro credite si nu am ca garantie decat terenuri si apartamente dintr-alea despre care spuneti ca nu sunt chiar asa de scumpe, si mai am si cateva planuri de investitii, intr-adevar de la firme fara sediu social. Acu’ eu banca cinstita si neprihanita, ce sa fac?. Deci, in concluzie a dat miliarde de euro credite cu garantii in schimb de 2 lei.
Ce se intampla acum, ca e de rau, pot ceda bancile sub greutatea propriei prostii. A! Am gasit! Hai sa marim dobanzile la prostii de rand, si hai sa le blocam fluxurile financiare inclusiv catre firmele care “merg” intr-adevar. Mai departe e simplu, omul de rand e sugrumat, si moare de foame, firma e mai sugrumata ca are si ea datorii si nici nu mai vinde nimic ca nu mai are cui, ca poporul e mort de foame, si incepe sa vanda fabrici, sectii de productie etc, si mai da si ea oameni afara, ceea ce contribuie in continuare la foamea generala. Deci, tot noi ne-o luam.
Si mai departe sunt detalli, e normal sa scada preturile la tot in lumea asta, ca lumea e desfigurata si mai bine sa se vanda ieftin, decat deloc. Adica, va ajunge marul scump la laptopu’ – ca mai bine satul si neinformat decat flamand si la curent cu semnalmentele foamei. Sau va ajunge duda cat mobilul, pe acelasi principiu, ca nu e prea placut sa dai bip cand iti ghioraie matele.
Bun, dar haideti sa ne apropiem de concluzie. De ce apare criza financiara, si ce se intampla dupa?
1. Criza financiara este consecinta fireasca a prostiei care ne caracterizeaza cand credem tot ce spun niste tampiti cu creierul uscat ca stafidutza;
2. De castigat au tot cei cu bani, care au rezerve suficiente pentru a cumpara tot ce s-a ieftinit intre timp, pentru ca apoi in 2-3 ani cand economia isi revine, sa vanda de 40-50 de ori mai scump;
Deci, daca reusim sa trecem de perioada asta, va fi iarasi cald si bine, vom pune iar botul la tot ce ni se seveste – in general rahat, vom crede iat ca haina de firma tine mai cald decat imitatiile turcesti, vom crede iar ca o casa in centru’ nu-si permite sa tina umezeala ca o casa intr-un cartier mai marginas, in sfarsit vom crede iar ca Rolexu’ arata ora exacta cum nu a facut-o nici un ceas de la facearea lumii incoace, si mai mult decat atat, arat si minutul exact, si secunda exacta si alte exactitati care ne depasesc clar.

Mai vorbim despre subiectul asta, ca este de unde.

Ne mai auzim.

Advertisements

October 30, 2008 - Posted by | Uncategorized

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: