Reality check

Egalitatea intre sexe …

Ce este egalitatea intre sexe? Ce legatura are cu drepturile femeilor? Ce relevanta are in societatea noastra acest concet destul de controversat si neclar?Observ cu o oarecare indignare ca egalitatea intre sexe, se traduce: drepturi pentru femei egale cu ale barbatilor. Nimeni nu spune nimic de obligatii.Spre exemplu, am citit intr-un articol ca: „Desi femeile au in general un nivel de educatie mai ridicat decat cel al barbatilor, paradoxal, acesta nu se reflecta in gradul de absorbtie de pe piata de munca” http://www.ziua.net/news.php?data=2008-01-24&id=2839.
Ce este aceea educatie? Faptul ca ai „facut” 3 facultati odata, si apoi un master cu nume academic, toate astea, pe banii parintilor? Daca da, atunci sunt de acord ca femeile au o inclinatie deosebita pentru educatie, asa cum am descris-o mai sus. De ce nu se reflecta asta pe piata fortei de munca? Cum de ce?! Pai din cate stiu eu, angajatorul cauta persoane cu personalitate, cu determinare, cu „putere de munca” cum se spune in popor, si nu cu hartii de tot felul denumite simbolic „diplome”.
De ce nu se vorbeste deloc despre barbatii care au inceput sa care saci de ciment sau mobila in vacantele din timpul liceului? Da, nu glumesc, cunosc destui care si-au cautat de lucru inca din perioada liceului sau a facultatii, pentru a reusi sa se intratina singuri, sau pentru ceva bani suplimentari. Si te mai intrebi apoi de ce are un barbat sanse mai mari de angajare dupa terminarea studiilor? Nu e pentru ca este expert in caratul sacilor, sau culesul merelor, si are si rasunatoarele dimplome, ci pentru ca angajatorul vede la acesta exact ceea ce are nevoi: un viitor angajat determinat sa lucreze, responsabil, si probabil putin mai matur in ceea ce priveste piata fortei de munca.
In acelasi articol mentionat mai sus, se amintea faptul ca femeile au foarte greu acces in functiile de conducere. Incerc acum sa-mi stapanesc un acces isteris de ras…
Cine le opreste sa riste si sa isi deschida propria afacere, sa fie sefa sefelor? Si in ceea ce priveste companiile angajatoare, nu v-ati gandit niciodata de ce nu sunt angajate multe femei in functii de conducere? Sa fim seriosi. Adica eu daca as avea o firma cu o cifra de afaceri cat de cat relevanta, nu as vrea sa-mi angajez managericompetenti, chiar femei, daca as fi convins sa mi-ar creste rata profitabilitatii? Crede careva ca un proprietar de firma isi sacrifica rezultatele financiare pentru un misoginism copilaresc?
Nu dom’le! Ele vor sa fie ori HR manager, ori PR manager etc, ori daca nu, direct brand manager, plant manager, office manager etc. Dar de ce nu isi „target-eaza” in cariera lor sa ajunga mai intai sef de echipa, sef de santier, sef de tura in productie, responsabil cu parcul auto, sef de service auto, expert macaragiu etc?Aici intr-adevar le dau dreptate: Nu au aceleasi sanse la functii manageriale. Fundamentele rationamenului lor sunt insa eronate.S-a mai concretizat o idee care surprinzator s-a generalizat cu o viteza surpinzatoare: Femeilor li se cere acelasi randament la servici, in conditiile in care trebuie sa aiba grija si de casa – rezultand de aici dubla responsabilitate a acestora.
Aici nu as vrea sa insist prea mult, ca tine exclusiv de educatie, de cei „sapte ani de-acasa” a viitorului barbat. Daca este un imputit in toate domeniile (spalat, gatit, ingrijire personala, initiativa etc), oricum nu te poti astepta la el sa se transforme in Fat-Frunos dupa nunta. Si credeti-ma pe cuvant, acesti „comozi” au fost asa si inainte de nunta, insa femeile acestea victime ale „sistemului ticalosit” au fost fermecate de dezinvoltura barbatlor ajunsi la pubertate, au fost amuzate de neindemanarea lor, au fost fascinate de puterea lor de a spune NU etc. Pai si daca v-a placut asa, acum de ce va plangeti? Cine v-a pus sa alegeti cu picioarele in loc sa alegeti cu capul? Ce vina are societatea in ansamblul ei sa nu sunteti capabile sa alegeti corespunzator. Ca daca ati voi cu picioarele pe pamant, si ati face o selectie stricta bazata pe criteriile pe care le solicitati ulterior, si barbatii se vor schimba in acest sens.Un alt aspect pe care l-as mentiona aici este unul cuprins pe site-ul: http://www.monde-diplomatique.ro/Sunt-drepturile-castigate-de-femei.html, si anume ca „Am întâlnit multe femei care rămân împreună cu un bărbat violent pentru că alternativa este strada”Permiteti-mi sa nu inteleg. Cine le opreste pe femei sa-si cumpere apartament? Sau cine spune ca apartamentul este exclusiv al barbatului? De cand si pana unde chestia asta cu „strada”. Daca ajunge in strada, inseamna ca de acolo a venit. O familie echilibrata porneste intr-adevar din strada si creeaza amandoi ceva – ceva de care se bucura amandoi, si la care au contribuit amandoi.
Intr-adevar cunosc si eu „femei” dintr-astea care nu se marita decat cu barbati „cu stare”. Cunosc chiar si parinti care le interzic fetelor sa se casatoreasca din simplul motiv ca „el nu are bani nici sa treaca strada”. Pai si-atunci, ce-ai vrea, cand pleci sa pleci ca uraganul – vii de-aiurea si iei totul dupa tine?!Ar mai fi multe de discutat aici, insa timpul nu-mi mai permite acum. Poate mai revin asupra subiectului.Concluzia finala este ca totul tine de bun simt, de apreciere obiectiva a realitatii, de recunoasterea sacrificiilor facute de ambele parti, de meritele concrete ale fiecaruia, si nu in ultimul rand, de rolul firesc al barbatilor si femeilor, ca entitati separate.Inainte sa cerem drepturi, haideti sa vedem daca ne-am achitat de obligatii, nu invers. Si mai mult decat atat, hai sa vedem daca obligatiile pe care ni le-am asumat sunt cele in masura sa aduca rezultate scontate, si nu cele care au fos mai comode la momentul respectiv.
Advertisements

December 12, 2008 - Posted by | Uncategorized

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: