Reality check

Alchimistul – Paulo Coelho

Limbaj simplu, uneori mult prea simplu pentru a fi inteles in adevarata lui insemnatate. Povestea unui simplu pastor care pleaca in cautarea unei comori – relevata acestuia in vis, sau mai mult intuita – in timp ce adevaratul mesaj al cartii se contureaza din experientele, deciziile si provocarile merunte ale vietii, care impreuna fac parte din ceea ce autorul numeste „Legenda personala” – prin personajul regelui misterios.

Am avut, dupa mult timp, revelatia palcerii de a citi, observand ca lucrurile minunate in viata pot fi exprimate prin fraze simple, fara constructii gramaticale complexe, fara suspansuri nejustificate, fara incursiuni literare nelalocul lor.

Drumul acestui tanar pastor in cautarea comorii lui, reprezinta de fapt proiectul existentei fiecaruia dintre noi, cu singura diferenta ca acesta si-a depasit conditia umana definita de indoiala, suficienta, comoditate sau frica, si a reusit in cele din urma sa descopere universul in el, si pe el ca parte a acestui univers, ca doua entitati „scrise de aceeasi MANA”.

Cartea poate fi impartita din punct de vedere literar, putin fortat intr-adevar, in doua mari abordari: partea narativa, simpla, placuta, interesanta, plina de mister si de o diversitate a intamplarilor exceptionala, si o a doua abordare, cea a invatamintelor, a provocarilor la gandire, a invitatiilor la cugetari si reflexii.

Pornind de la ideea finala, si in acelasi timp, centrala a cartii, precum ca noi si Universul suntem unul si acelasi lucru, doar sub aspecte vizuale, senzoriale, probabil si evolutive diferite, din aceasta perspectiva, intr-adevar, cand ne dorim cu adevarat un lucru, „intregul Univers conspira la indeplinirea acelui lucru”. Suntem parte din Univers, suntem doar materialilzari diverse ale aceleasi entitati, suntem parte a schimbarii, suntem supusi individualizarii si in acelasi timp suntem supusi integrarii.

Intreaga istorie a personajului nostru principal, precum si franturile din istoriile persoanalor cu care acesta intra in contact reprezinta mai mult decat experiente personale, reprezinta modalitati, cai, procedee inedite de a de implini „Legenda personala”, de a ne defini natura primordiala. Alegerile pe care acesta le face, modul in care face acele alegeri, consecintele, invatamintele, deciziile, renuntarile, sau mai bine spus prioritizarile, toate descriu moduri in care ne putem dezvolta, mentine, sau chiar altera propriile existente.

In final, o carte exceptionala, care se inscrie in timparul meu personal de gandire: tot ceea ce exista in Univers, organic, mineral, vegetal, senzorial, etc – nu sunt altceva decat manifestari diferite ale aceleasi entitati, fie ca e numita Dumnezeu, energie universala, absolut, Allah sau oricum altcumva, si ca parti ale aceluiasi intreg, comunicam, evoluam, de identificam mai mult sau mai putin, in functie de propria noastra deschidere catre … NOI.

Advertisements

May 13, 2009 - Posted by | Uncategorized

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: