Reality check

Ionica – file din tranzitie – “Fotbalul romanesc”

Fotbal, unul din domeniile preferate ale lui Ionica al nostru. Ei…, de fapt nu e el chiar printre subiectele preferate, insa a auzit ca asa da bine in sat, sa te prefaci ca ai si o preocupare extra-agriculturala, numita mai recent, “hobby”. Cica daca nu esti microbist (desi Ionica incearca sa se de-microbizeze zilnic cu toate eforturile si resursele lui), nu esti barbat. Asta e, din gura satului nu poti sa iesi.
In fine, activa la un moment dat aparatul de radio, un aparat vechi, rezistent, negru ruginiu pe case inca se mai vedeau scrise cu niste litere in relief U.M. 15-007, ce se pare ca fusese folosit in al doilea razboi mondial pentru a transmite cu ajutorul acestuia „SOS” – uri. Insa aparatul acesta fermecat sa adapta cu succes noii configuratii de unde medii, scurte si ultra-scurte, si acum impresiona prin multitudinea de informatii, evenimente si actualitati. Si, da, a fost si ceva despre fotbal. Ceva despre prejudicierea statului roman cu peste 10 milioane de euro prin contracte false pentru transferuri de jucatori.
Ionica ramase iar putin pe ganduri, 3-4 ore, ceea ce se intampla adesea fiind depasit clar de magnitudinea fluxului informational. Isi reveni, insa sesiza ca fotbalul nu mai e ce stia el: el stia ca in fotbal e ca in agricultura – exista o suprafata de teren, se cultiva ceva verde pe el, se stropeste etc. La fel de similara e si curatenia de primavara care pe stadion (auzise el la radio ca nu se mai numeste camp, ogor, tarla etc ci stadion – asa o fi la oras) tinea tot anul – se da foc la frunze, la crengi si la scaunele din tribuna, se tipa pentru aducerea ploii, se injura in caz ca nu iese planul, si cam atat. A, toate astea, in timp ce cativa oameni alearga pe camp dupa un pepene sau ceva de genul, insa Ionica nu le daduse niciodata atentie.
Insa acum era vorba despre altceva. Cica iar „statul asta roman” inteligent si educat din cale-afara, si-a dat el seama cumva ca impresarii nu au stiut a scrie corect in contractele lor sumele exacte de bani, si prin urmare statul a impozitat … mai nimic. Si cica iar nu e corect. Pai da, ca nu e bine sa ramai dator mai ales statului, cu peste 10 milioane de euro.
A urmat apoi o lista de nume precum Becali, Copos, Borcea – care din pacate la momentul respectiv nu insemnau nimic pentru Ionica al nostru.
Ideea e ca banii au fost transferati „off-shore” – ceea ce l-a debusolat total pe eroul nostru, nestiind unde e acest off-shore, si de ce statul roman nu poate trimite pe cineva pana in off-shore sa ia banii inapoi. Pana si el are legatura directa cu unul din marile orase ale tarii, prin autobuzul pus la dispozitie de „Judet”, si putea pune pariu ca daca el are legatura directa pana in primul oras, atunci sigur din oras trebuie sa existe vreo legatura directa catre off-shore. Era vadit depasit de ce se intampla.
Concluzia lui fuse insa clara si limpede ca apa de izvor: niste golani, care mai erau si prosti din punctul lui de vedere deoarece nu stiau sa scrie bine, au profitat de alti prosti de la stat care nu stiu cum sa ajunga la off-shore, si au furat niste bani. Sau poate statul impreuna cu astia ale caror nume nu le stia prea bine, il pacalesc si se fac ca nu se pricep, tocmai datorita faptului ca au impartit acei bani.
Ionica al nostru reveni la ale lui si se gandi la doua mari oportunitati: 1. Oare cat costa sa-ti cumperi o echipa dintr-aia de fotbal, sa aiba si el ajutor la camp – ca tare bine i-ar fi prins. Si 2. iar avu o strafulgerare de inteligenta inexplicabila, si imparti instantaneu cum mai facuse anterior, 10 milioane de euro la 21 milioane de locuitori ai tarii, si inmulti cu o valoare medie de 42.000 lei pe euro, si-i paru rau, de fapt se intrista de-a binelea cand isi daduse seama ca i se mai cuvenea si de aici 20.000 lei. Pacat …
Advertisements

June 19, 2009 - Posted by | Uncategorized

1 Comment »

  1. Cred ca ar trebui specificat ca cei 20.000lei pe care i-a pierdut Ionica sunt de fapt 2lei noi;nu-i asa?

    Comment by Anonymous | June 19, 2009 | Reply


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: