Reality check

Romania – vazuta “de afara”

RomanianWomanCountryside

Romania, o tara capitalista, integrata in NATO, in UE, chiar si in UNESCO daca s-ar putea. Este tara care se integreaza in absolut orice, chiar si in orice absolut. Este locul sagetat de axa Washington – Moscova, via Tecuci, este economia cu cea mai mare crestere dupa revolutie, si cea mai mica rata de crestere a salariilor. Romania reprezinta furnizorul principal de know-how, incubatorul de genii al lumii, cuibul hack-erilor spargatori de coduri la NASA, CIA si FBI, este punctul de plecare al viitorilor studenti la Harvard si Yale, este locul de formare al viitorilor lederi mondiali.

Bun, asta daca ar fi sa credem in analizele de doi lei ale tuturor oamenilor politici si ai analistilor prezenti zi si noapte in studioul vreunei televiziuni. Aceste persoane cu handicap intelectual isi doresc sa ne induca ideea ca daca am fi putin, dar putin de tot, mai avansati, ne-am putea „lua la tranta” cu Germania, Franta, Elvetia etc – ca si nivel de trai, ca si imagine publica, ca si dezvoltare multilaterala.

Am gasit insa acum cateva clipe un site care promoveaza turismul in Europa de Est. Atentie, promoveaza Europa de Est, deci nu e un site care critica tara noastra.

Vroiam sa-mi dau seama ce se afla in spatele declaratiilor fara substanta ale personelor publice, in spatele statisticilor eronate ale unor fundatii, comisii, si alte agentii necunoscute.

Astfel, singurele doua fotografii identificate pe site-ul acesta  – ca reprezentand Romania, sunt cele doua atasate de mine la inceputul articolului. Adica poza unei stralucitoare babe, cu camasuta ei maro de lana netoarsa, cu fustita ei din carpa de cort sau de prelata de autovehicul utilitar, cu baticul ei albastru scolaresc lasat agale pe frunte, si cu cacaturile alea de sosete – pe care le-a primit de la stat ca recompensa pentru aia 40 de ani de munca la CAP in folosul statului. Pe fundal se vede ceea ce se doreste a fi o constructie, chiar o locuinta; un perete crapat pana in maduva oaselor …, o prispa prafuita si degradata mai ceva ca piramidele si descrierea ar putea continua. Sa fim realisti, pare imaginea unei babe care-si asteapta moartea.

Cea de-a doua poza, la fel de reprezentativa, infatiseaza un grajd (ca geamuri nu vad), 3 capite de fan, un gard din lemne de padure ne-prelucrate, si iarba. Nu tu curent electric, nu tu apa, nu tu canalizare, acces la internet, wire-less-uri, minuni, telefoane mobile, mijloace media, autovehicule, autostrazi, constructii impresionante, industrii nepoluante, centre bancare si financiare, centre de excelenta, si  lista ar putea continua. Nu dom’le. Imi arata 3 capite blegite langa o casa imputita. Asta se vede afara!!!

Poate nu au fost pozele reusite, zic. Incep sa citesc, poate cuvintele sunt mai mieroase. Sarind peste capitolele strict administrative gen: pasaport, site-uri utile, ambasade etc, trec direct la opiniile directe, si gasesc asta:

Vaccinations for Romania – While there are no vaccinations requirements for travel to Romania, it is best to be up-to-date on your shots due to dubious hygiene conditions in some areas of the country. Of particular importance are hepatitis A, polio, and typhoid vaccinations.” Pe principiul: spala-te inainte, in timpul si dupa contactul cu vreun roman”

Apoi dau peste asta: „Buses in Romania – Buses are best avoided by visitors, as the stops are not clearly marked. Maxitaxis, or minibuses, may prove to be more efficient, though they are usually crowded and uncomfortable. However, they can get you to places lacking train service”. Deci e scurt si simplu – nu sunt statii marcate clar, mergi aglomerat ca vita la transat in maxi, sau un microbuzele de tot felul care ne-au umplut tara, nu ai nici un confort de nici un fel – insa poti ajunge unde nu ajunge trenul. Ce bine.

M-am enervate prima data pe cei ce furnizau continut pentru site. Am vazut insa ca si-au dat tot interesul sa vorbeasca frumos si la subiect, cu maximul de documentare, despre cultura noastra, despre istoric, despre mancarea specifica, despre locurile de vizitat, despre castele, manastiri etc. Insa echitatea asta a lor a cu atat mai dureroasa caci nu-i poti banui de rele intentii. Deci, ca si nivel de trai si devoltare, o parte a Romaniei inca arata asa, si partea asta a Romaniei e atat de socanta incat are capacitatea de a umbri orice alte aspect.

Cine e atunci de vina? Pai tot alesii nostril care permit sa se fure tot fara a se returna ceva poporului asta prostit de toti si toate. Primarii, consilierii si prefectii care permit firmelor de transport marfa sa efectueze transport de calatori in conditii de 2 lei – impartind banii intre ei, ministrii care vand utilitatile incepand de la current electric, cai ferate, sisteme de alimentare cu apa, sisteme de canalizare. Ma opresc aici, sa nu ma “aprind prea tare”.

Ne mai auzim.

 Sursa poze si text: http://goeasteurope.about.com/od/romania/bb/romanianbasics.htm

Advertisements

July 13, 2009 - Posted by | Diverse

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: