Reality check

Spuneti NU invatamantului universitar privat

gavel3

Conform http://www.mediafax.ro, referitor la activitatea Universitatii Spiru Haret „ … cele 53 de centre teritoriale pentru învăţământul la distanţă ale Universităţii “Spiru Haret”, 44 din România şi nouă din alte ţări nu funcţionează legal.” In acelasi timp, din aceeasi sursa aflam ca „Peste 70 de persoane care s-au prezentat, miercuri, la un centru din Deva pentru a susţine examenul de titularizare protestează în faţa Inspectoratului Şcolar, nemulţumite că au fost scoase din săli, spunându-li-se că nu îl pot susţine întrucât au absolvit Universitatea “Spiru Haret” – secţia Deva”.

 La prima vedere, problema nu pare una noua, avand in vedere numarul impresionant de facultati, universitati, scoli postliceale si altele, care inca au un statut destul de dubios in ceea ce priveste intrarea lor in legalitate. Sa fiu sincer, habar nu am daca „acreditat” sau „autorizat” reprezinta unul sau acelasi lucru, iar daca nu, care e diferenta. Nu inteleg de ce din moment ce una din institutiile acestea de invatamant nu indeplineste criteriile cerute de lege, ele inca mai functioneaza. Dar vom reveni la aspectul asta ceva mai tarziu.

Acum sa ne focusam atentia asupra celuilalt articol prezentat pe mediafax.ro. Cel cu „peste 70 de persoane … bla bla”. Mi se pare exceptional ca de fapt o mana de oameni, care au terminat o facultate privata, sau mai bine spus, au finalizat studiile in cadrul unei „persoane juridice” – dupa cum observam chiar pe site-ul www.spiruharet.ro, au pretentii sa intre in sistemul de invatamant de stat. Si mai mult decat atat, reclamantii au facut si studiile la ID (invatamant la distanta). Mai, dar ce-au crescut pretentiile in ultimul timp … Si mai au si impertitenta sa declare „că au plătit peste 4.000 de lei pentru a urma cursurile acestei universităţi”. Asa, si?! Daca ai dat 40 de milioane asta inseamna ca ce? Ce drepturi iti da asta? Daca te simti nedreptatit da in judecata facultatea su cere-i banii inapoi.

Acum, exprimandu-mi parerea personala, dupa ce ca aceste centre de invatamant au distrus invatamantul de stat, si au decredibilizat calitatea invatamantului in Romania, absolventii mai au si pretentii similare cu cei care au absolvit de exemplu Universitatea Al. I. Cuza din Iasi. Tot aud comentarii de la fel de fel de neavizati cum ca de fapt studiile in cadrul acestor universitati private au aceeasi calitate ca in Universitatile de stat. Se poate sa aiba intr-adevar aceeasi profesori, insa spuneti-mi si mie ce interes ar putea avea un agent comercial sa renunte la un client, in cazul de fata sa exmatriculeze un student pentru rezultate necorespunzatoare, sau ce interes are sa determine „clientii” cum e normal sa le spunem, sa-si schimbe orientarea ca urmare a nepromovarii anului universitar?

Mai mult decar atat, profesorii, fie ca vin din sistemul de stat ori din cel privat, sunt simpli angajati. Si ce angajat ar risca sa-si aplice valorile si principiile educationale riscand sa piarda o parte din clientii universitatii private?

In perspective celor de mai sus, se contureaza tot mai mult ceea ce este de fapt o Universitate Privata. Un agent comercial ca oricare altul, cu angajati, cu clienti – si cel mai important, cu profit.

Atunci ce pretentii au clientii „Spiru Haret” sa se simta indreptatiti sa acceseze sistemul de stat in baza unei simpe achizitii?

Haideti va rog sa fim realisti macar cateva clipe. Sa nu ne mai mintim. Stim cu totii cum se fac cursurile la o Universitate particulara. Insa cand se mai fac si la distanta, e cu atat mai clar. Se poate sa ma indoiesc, si sa fi cunoscut doar eu clienti dintr-astia numiti „studenti” care si-au primit totul, de la chitante si cursuri pana la diploma prin posta. Este evident ca intr-o scara de bloc nu poti gazdui mii de specializari, sute de mii de studenti, biblioteci, sali de lectura, sali de curs si multe altele de care are nevoie o universitate decenta. E doar un sediu social unde se incheie contracte si colaborari, ca la orice firma privata.

Cum se poate ca acesti navetisti sa faca atata scandal nejustificat. Imi cer scuze pentru apelativul „navetist”, insa nu accept sa mi se spuna ca nu stiau care e reputatia invatamantului privat, sau a invatamantului la distanta. Multi sunt copii cu bani, care vor o diploma obtinuta cat mai usor posibil, cu pretentii ulterioare mult peste masura capacitatii lor intelectuale. Iesiti un pic pe piata privata a fortei de munca si veti vedea cum sunteti mancati de vii cu tot cu surogatele voastre de diplome. De fapt, nu, nu veti fi mancati, caci mai mult ca sigur nu va inghite nimeni. Nu am nimic cu nimeni, insa daca nu ai reusit sa intri la o Universitate de stat, nici macar la locurile cu taxa, ar trebui sa stii unde ti-e locul, si asa nu ar mai exista conflicte declarative.

Haideti sa facem referendum: sa votam toti romanii, sa vedem cine e de acord sa-si lase copiii educati de absolventii unei facultati private. Cine e de acord ca notiunile de baza precum si cele de specialitate sa le fie furnizate copiilor lor de catre o mana de clienti ai unor agenti comerciali, cine ar vota ca modelele sociale ale copiilor sa fie reprezentate de o mana de oameni care se mandresc ca „au platit 4.000 de lei”?

Ha sa incheiem comentariile, caci presupun ca era clar de la inceput. Ati invatat „la privat”, mergeti si gasiti-va de lucru „la privat”. Optim ar fi sa va gasiti de lucru tot la ID cum ati facut si facultatea. Sau incercati sa platiti 4.000 de lei, sa vedeti ce fel de job obtineti.

Curaj, lansati-va pe piata muncii, si eu ma angajez sa fac o analiza statistica dupa 2 ani, sa vad ce a mai ramas din voi.

Advertisements

July 16, 2009 - Posted by | Uncategorized

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: