Reality check

Avocatul poporului – incredibil si/sau necredibil

bn-newwww.avp.ro, sursa inepuizabila de informatii jenante, penibile si incredibile. Dar ce este totusi Avocatul poporului? Care este scopul acestei insitutii, si cat ne costa pe noi romanii sa o intretinem?

 De pe http://discutii.mfinante.ro/, din SINTEZA fondurilor alocate pe surse si titluri de cheltuielipe anii 2007 – 2012, observam ca punct de plecare suma totala alocata pentru functionarea la parametri maximi ai Avocatului Poporului: 8.4 milioane lei, adica 84 mld lei propus pentru anul 2009. La fel de interesant este faptul ca marea parte din fonduri este utilizata pentru cresterea randamentului salariatilor, si pentru motivarea lor timpurie in vederea evitarii scaderii performantei la locul de munca. Cheltuielie de personal propuse pentru 2009 sunt de 67 mld lei vechi (6.7 milioane RON).

Aici vor sari HR-istii ca hienele corectandu-ma. Apropos, fac o mica paranteza, ati observat nimeni nu mai lucreaza la Resurse Umane sau Contabilitate? Toti lucreaza acum in cadrul departamentului de Eici Ar (HR), sau chiar la acaunting (Accounting) – si majoritatea sunt specialisti sau analisti. Nu mai avem cotabili, operatori de date, referenti etc. In fine, inchidem paranteza.

Deci vor sari cei de la Eici Ar si Acaunting, sau poate chiar Fainans, sa ma critice, sa ma corecteze, sa ma linseze efectiv – sustinand ca nu toti banii aceia se duc in buzunarele salariatilor. Ca ei stiu, ca au invatat la facultate, sau in cadrul unor cursuri intensive de 5 ore, ca aceste cheltuieli de personal includ taxele salariale (CAS, CASS, contributia la fondul de somaj, impozitul pe salar etc) precum si bonuri de masa, prime, premii, felicitari si coronite. Bine, bine! Am sa impart in jumatate. Raman totusi 33.5 mld lei vechi  – banuti stransi cu sarg de cei aproximativ 100 angajati (nr. angajati – „Rapotul de activitate pe anul 2007 al institutiei”). La un calcul simplu prin impartirea celor 33.5 mld lei la 100 oameni muncitori, avem o medie de 335 milioane lei pe cap de angajat salariat cu acte in regula.

Sper sa fi gresit pe undeva la calcule, imi doresc atat de mult sa f gresit … Nu mai adaug nimic aici.

Revenind la scopul nobil al Avocatului Poporului, citam din acelasi raport,  ca aceasta are „…rolul de a apăra drepturile şi libertăţile persoanelor fizice în raporturile acestora cu autorităţile administraţiei publice”. Scuzati exprimarea cosmopolita, insa … My ass!!!

Mai bine facem noi singuri o analiza pertinenta asupra activitatii acestei fundatii cu pretentii de insitutie publica. Din acelasi raport, avand datele din 2007  – presupun ca nu constientizeaza ca viata e trecatoare, si suntem deja in 2009 – vedem mai jos Indicatorii de performanta cruciala pentru noi, poporul:

Nr crt

Indicatorul

Total lucrari efectuate

1 Audienţe acordate cetăţenilor la sediul instituţiei Avocatul Poporului şi la birourile teritoriale

15517 

2 Petiţii înregistrate la instituţia Avocatul Poporului şi la birourile teritoriale, referitoare la încălcarea unor drepturi şi libertăţi cetăţeneşti

6919 

3 Apeluri telefonice înregistrate prin dispecerat la Avocatul Poporului şi la birourile teritoriale

5616 

4 Anchete efectuate de instituţia Avocatul Poporului

18

5 Recomandări emise de Avocatul Poporului

12

6 Puncte de vedere cu privire la excepţiile de neconstituţionalitate a legilor şi ordonanţelor care se referă la drepturile şi libertăţile cetăţenilor exprimate la solicitarea Curţii Constituţionale

1635

7 Excepţii de neconstituţionalitate ridicate direct de Avocatul Poporului

4

 Nu-mi doream sa incep analiza cu o nota negativa insa daca eu as avea o activitate similara la locul meu de munca, as putea sa scriu articole pe blog toate ziua, caci eram concediat de mult.

Inteleg din „activitatea” stimabililor, ca au avut 15 mii de audiente, 7 mii de petitii inregistrate, si aproape 6 mii de telefoane de onorat. Deci zilnic, fiecare din cei 100 de maestri in ale avocatiei a a vut ca sarcini principale zilnice cam 0.62 audiente, 0.28 petitii inregistrate, si 0.24 apel telefonic preluat. Sau pe romaneste, pe langa celelalte activitati care mie personal imi sunt necunoscute, zilnic (calculat la 100 angajati, 250 zile lucratoare pe an), fiecare persoana tine jumatate de audienta, inregistreaza in condica un sfert de petitie, si poarta un sfert de conversatie telefonica. Obositor nu?!

Insa ce este cu adevarat revoltator, presupunand ca ne-am obisnuit sa dispara banii de-aiurea in cadrul aparatului de stat, este ca din cele aproximativ 28.500 instiintari (audiente, petitii, telefoane), s-au efectuat anchete pentru …. 18 cazuri, deci avem o rata de alicabilitate de 0.06%. Nu mai stiu din astea cate s-au solutionat pozitiv, sau macar solutionat. Nu va e rusine?

Vad intr-adevar ca sunt destul de ocupati cu recomandari si puncte de vedere – adica e ceva de genul „Vremea probabila” sau „Sfatul medicului”. Adica valoare „0”.

Concluzia mea, este ca Avocatul poporului este o institutie caracterizatat de lipsa de transparenta, neimplicare si dezinteres fata de chiar scopul de baza al acesteia.

Sa va fie rusine domnilor, sa va fie rusine, cu atat mai mult cu cat sunt atatea cazuri de abuz in societata noastra incat ati avea de munca pentru cel putin 7.000 de ani.

Rusine!!!

Advertisements

July 21, 2009 - Posted by | Uncategorized

3 Comments »

 1. Super analiza acestei institutii; trebuie extinsa si la multitudinea de agentii guvernamentale, la politie, la parlamentari, si vom ajunge la o singura concluzie: de fapt nu avem nevoie de guvernanti care sa ne ia banii din buzunarele noastre si sa si le indese in ale lor…prin buget ar trebui sa treaca maxim 5% din PIB, nu 40% ca acum. Cand nu vor mai fi bani de cheltuit sa vedem cati se inghesuie sa fie “alesi” si cati se inghesuie sa lucreze la “stat”.

  Comment by dand | July 24, 2009 | Reply

 2. Din pacate, cei ce voteaza cei 5% sau 40% sunt tot ei. Rezultatul este inevitabil din pacate.
  Concluzia mea e din pacate una singura: nici o solutie nu vine din exterior. Noi suntem singurii capabili sa schimbam ceva. La nivel local mai intaim, si apoi extins la nivel national.
  Insa observ ca individualismul e la moda, asa ca sanse < sau = cu 0.

  Comment by flpmihai | July 24, 2009 | Reply

 3. Interesant postul tau. Zilele urmatoare o sa parcurg mai multe posturi.

  Comment by Contabil | April 29, 2011 | Reply


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: