Reality check

Romanilor li se rupe, li se taie, li se [ … ] din salarii …

Sursa foto: http://www.ccib.ro/afacerea/Imagemanager/afacerea2008/144/criza-mondiala.jpg

A innebunit Romania! Dooms Day, Judecata de Apoi, impactul cu o … ceva extraterestru, o noua era glaciara, incalzirea globala, conspiratia mondiala, bolile incurabile, monstrii de sub pat, etc, toate astea sunt o nimica toata pe langa iadul declansat de tandemul BB (Basescu – Boc). Asa sustin ziarele, televiziunile, site-urile de stiri, babutele la colt de strada, oamenii „de rand” si „din afara randului”, mamele la rand la lapte praf, tatii la rand la bere (Nota redactiei: macar berea se mai gaseste de cumparat), oricine.

Ei ne spun ca ni se taie, noi le spunem ca ni se rupe. Da, salariul, sau cum se spune mai nou, veniturile salariale, sa fim siguri ca includem toate sporurile si beneficiile. Sa nu scape nimic.

Eu nu lucrez la stat. Poate e si asta un motiv pentru care imi permit sa mai glumesc putin. Ce se taie totusi? Multe, insa cele mai mediatizate interventii sunt reducerea pensiilor cu 15% si reducerea salariilor bugetarilor cu 25%. Bine, stiu, e vorba despre reducerea cheltuielor salariale, si nu a salariilor individuale. Nu ma intereseaza detaliile, sau cel putin nu este momentul acum.

Ca ma intereseaza este reactia romanilor. Exista in prezent 3 mari tabere: 1) grupul celor ce activeaza pe piata libera, concurentiala, capitalista; 2) grupul celor ce lucreaza pentru insitutiile de stat; 3) restul, majoritatea, prostimea.

Cei de pe piata libera incurajeaza masurile anuntate de Guvern. Cei ce lucreaza la stat (in interes propriu, din pacate) critica statul si mediul de afaceri, iar prostimea rade, se amuza, se panicheaza, si critica tot ceea ce i se spune sa critice, in functie de moment. Cine are dreptate, si pe cine afecteaza criza?

Pai principalii afectati sunt tot astia din tabara de exelenta denumita „prostime”. Mediul privat reactioneaza, reduce costurile, disponibilizeaza. Statul se autoprotejeaza, isi protejeaza sursele de venit pentru „cei alesi”. Restul … Restul ce? Restul sunt cei ce rad precum curva la […] (imi pare sincer rau pentru limbaj, insa chiar nu exista o comparatie mai relevanta si cuprinzatoare). Cei ce sunt afectati si de masurile mediului privat, si de masurile statului.

Consecinta? Ni se taie … salariile, beneficiile etc.  Si noua ni se rupe.

Adevarul este unul sumbru, pe cat de simplu pe atat de sumbru. Sa nu-mi spuna nimeni ca „Vai de mine, iese revolutie, nu se mai poate, vor fi sinucideri in masa, asta e genocid etc”. E simplu: fiecare isi apara interesul propriu, si isi protejeaza avantajele obtinute, indiferent cat de nesemnificative sunt acelea.

Si nu vorbesc despre cei ce au furat cate un sfert de tara, sau de coruptii aia gretosi de la stat. Vorbesc de gretosii din tabara mentionata mai sus, prostimea.

Vorbesc de angajatul din mediul privat platit cu 5 milioane care accepta sa munceasca fara contract de munca, acelasi angajat care abia asteapta sa i se infunde colegului lui de munca, angajatul care isi bea si bruma de salar in fiecare seara, angajatul care in loc sa-si ceara drepturile, prefera sa astepte sa decida altii pentru el. Angajatul pentru care performanta a ajuns un citat din „Capital” si-atat. Un angajat care-si cumpara „plasma” si sistem audio „surround” pe credit, Un angajat care cumpara telefon mobil cu camera foto la cel mic, ala de 1 an, doar ca urmare a faptului ca l-a auzit plangand, si ca „toti copiii are”, cel ce-si toaca banii in Mall cu ochii inlacrimati de fericire ca scrie si pe tricoul lui „D&G” … desi in realitate scrie „D&C” … dar astea sunt deja amanunte.

Vorbesc despre cel ce lucreaza la stat, si nu zice nimic de frica sa „nu se puna rau” cu seful, cel ce inchide ochii cand vede cum se cheltuie banii publici, cei ce sunt indiferenti si adesea inconstienti referitor la educatia copiilor, sanatatea publica etc. Cei se bucura ca o catea in calduri cand primesc o ciocolata expirata, un buchet de flori in numar par, sau o cafea. Cei ce se bucura la 5 lei primiti de la un bolnav disperat, cei ce tin copiii in umbra pentru a-i determina sa apeleze la meditatii, cei ce se bucura ca-si iau o acadea gratis pentru simplul motiv ca lucreaza in Ministerul de Interne.

Vorbesc de pensionarii care se plang de pensii mici in locuintele lor de zeci de mii de euro primite gratis de la „raposatul”. Vorbesc de aceeasi pensionari care nu ajuta tinerii, care se bucura de confort, care cred ca-si iau bunurile si averea cu ei, de partea cealalta. Despre acesti batrani, multi dintre ei care privesc tanara generatie cu dispret, cu dezgust, si cu niste asteptari colosale. Vor sa stea jos in tramvai, vor sa intre in fata la rand, vor sa aiba reduceri acolo unde noi platim integral, vor chiar si reducere la prezervative …. sa ia si ei sifon in el.

Vorbesc de pensionatii anticipat care lucreaza in Italia. Vorbesc de romanii de alte etnii care incaseaza venitul minim garantat de-aiurea, de pensionatii pe caz de boala care m-ar depasi lejer la orice proba olimpica, de victimele revolutiei care in Dec. ‚89 erau intr-o crasma, in pat (nu neaparat al lor), pe WC, oriunde, numai la revolutie nu.

Insa NIMENI, absolut NIMENI nu actioneaza. Nimeni nu ia atitudine, nimeni nu-si revizuieste comportamentul, nimeni nu face nimic. Toti asteptam sa se intample ceva, asteptam ca altcineva sa faca ceva. Ni se rupe, sub aparenta ca suntem razvratiti, consternati, deceptionati, si hotarati sa actionam. Ni se rupe la figurat, si asteptam sa li se rupa ceorlalti la propriu.

Realitatea este ca, cat timp nu suntem capabili sa decidem pentru noi, vor decide altii. Si-mi pastrez parerea ca altii vor decide in favoarea lor, si nu a noastra.

Intre timp, ni se taie, ni se rupe, ni se [ … ] din salarii. Sa traiti din ce in ce mai bine!

Advertisements

June 1, 2010 - Posted by | moved to www.flpmihai.blogspot.com, Uncategorized

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: